În 20 martie, Petr Pavel, a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova, prilej cu care a purtat discuții cu Maia Sandu care au vizat parteneriatul dintre Cehia și Republica Moldova și securitatea regională.

Subiectul integrării europene a Republicii Moldova a fost principala temă a convorbirilor, Republica Cehă susținând necondiționat parcursul european al Republicii Moldova, cerând recent accelerarea integrării în blocul comunitar, atât pentru Republica Moldova cât și pentru Ucraina. Cu ocazia acestei vizite, Petr Pavel a subliniat că a venit în Moldova „ca un prieten” și a reconfirmat „sprijinul personal” pentru parcursul european al Republicii Moldova: „Vă mulțumesc pentru invitație și vă reasigur că vom face tot ce ne este în putere pentru a susține Republica Moldova în parcursul său european”.
În acest sens, Maia Sandu a apreciat sprijinul pe care îl oferă Cehia în acest proces: „Moldova își dorește să devină parte a Uniunii Europene, pentru că acolo este locul nostru, alături de prieteni și parteneri, alături de familiile noastre. Cehia este unul din susținătorii fermi ai acestui parcurs, lucru pentru care vă mulțumim”.
De menționat și că Cehia a oferit în ultimii ani un sprijin consistent Republicii Moldova, în mai multe domenii importante, cum ar fi dezvoltare socială, sănătate, educație, agricultură și gestionarea crizelor. Sprijinul Cehiei s-a intensificat după februarie 2022, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a afectat direct Republica Moldova declanșând criza refugiaților și cea energetică.
Ca atare, Maia Sandu a apreciat sprijinul Cehiei, inclusiv în fața crizei energetice, prin oferirea a peste 800 de mii de euro, pentru a ajuta cetățenii moldoveni și refugiații ucraineni să facă față creșterii prețurilor la gaze. În acest sens, Petr Pavel a precizat că: „Ceea ce vedem în Ucraina este un efort din partea Rusiei de a impune o lume în care cei puternici au dreptate, iar noi nu putem să acceptăm acest lucru. Noi nu trebuie să trăim într-o lume în care țările mici trebuie să se supună permanent în fața celor mai puternice și mai mari. Și țările mici au un cuvânt de spus. Țările mici sunt capabile să își mențină suveranitatea și să trăiască o viață decentă alături de cele mari. Suntem capabili și doritori pentru a face tot ce ne stă în putere ca să susținem Moldova în acest parcurs”.