Consiliul European și-a dat acordul final pentru ajutorul de 1,9 miliarde euro pentru Republica Moldova

Martie 2025 a consfințit veștile bune pe care Comisia Europeană le anunța, încă din luna octombrie 2024, cu privire la sprijinul financiar consistent pe care Republica Moldova îl va primi. Mai precis, Consiliul European și-a dat acordul final pentru înființarea Mecanismului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova, un pachet de 1,9 miliarde de euro, fiind și cel mai mare sprijin financiar al UE pentru Republica Moldova, pentru a stimula economia țării și accelera reformele necesare aderării la Uniunea Europeană.

Acest mecanism reprezintă pilonul financiar al Planului de creștere pentru Republica Moldova prin furnizarea de până la 385 de milioane euro sub formă de granturi și 1,5 miliarde euro sub formă de împrumuturi, în condiții extrem de favorabile, cu o perioadă lungă de rambursare și cu rate avantajoase ale dobânzii. Mecanismul va sprijini Republica Moldova și pentru obținerea independenței și rezilienței energetice, prin decuplarea aprovizionării cu energie din Rusia și integrarea completă în piața energetică a UE. Mai mult, sprijinul mai prevede că Republica Moldova va primi acces la beneficiile pieței unice, cum ar fi libera circulație a mărfurilor, conexiunile comerciale și de transport, integrarea pe piața energetică și digitală a UE, precum și accesul la zona unică de plăți în euro.

20% din granturi vor fi utilizate pentru a consolida instituțiile publice prin sisteme de guvernanță digitală, formarea funcționarilor publici și reforme judiciare, condiții prealabile pentru o gestionare eficientă a fondurilor UE. Veștile bune sunt legate și de rapiditatea implementării Mecanismului, primele 300 de milioane euro urmând să fie disponibile până la sfârșitul lunii aprilie, conform promisiunii lui Antonio Costa, președintele Consiliului European, care la începutul lunii martie a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova.

În ceea ce-l privește, premierul Dorin Recean a subliniat că cei 1,9 miliarde de euro vor finanța „proiecte mari cu beneficii importante”, cum ar fi 3.000 de km de drumuri reparate, 35 de școli model, dar și platforme industriale (Mecanismul prevede sprijin pentru circa 25.000 de întreprinderi, finanțarea unor proiecte de infrastructură, precum șoseaua de centură a Chișinăului sau poduri peste Prut, și interconectarea energetică cu UE, prin finalizarea și construirea unor linii electrice).

Distribuie pe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *